Kannattaako mittaria käyttää päivittäin?

Mitä enemmän käytät mittaria, sitä luotettavamman kuvan saat päivittäisestä liikkumisestasi, paikallaanolostasi ja unestasi. Lisäksi aktiivisuusprofiilisi vertailu verrokkiryhmäsi lisäksi diabeetikoihin ja sydänpotilaisiin tarkentuu tietojen karttuessa.

Onko Exsed -mittari vesitiivis?

Mittari on vedenkestävä 30m ja kestää uimisen, mutta emme pysty luotettavasti analysoimaan minkä tyyppiseen liikkumiseen tämä lukeutuu. Älä kuitenkaan käy saunassa mittarin kanssa.

Entä mikäli sovellukseen ei näytä kertyvän tietoja?

Jotta mittausdatan siirtyminen Exsed mittarista puhelimeen olisi mahdollisimman saumatonta, kannattaa puhelimen bluetooth pitää päällä jatkuvasti. Jos tästä huolimatta on niin, että sovelluksessa ei näy mittaustietoja, kokeile seuraavia keinoja alla olevassa järjestyksessä.

Huomaa myös, että jos mittariin on kertynyt paljon mittausdataa, niin sen siirtyminen applikaatioon voi vaatia useamman yhteyskerran.


  1. Sammuta ja sulje puhelimen bluetooth yhteys. Huom. voit joutua odottamaan jonkin aikaa, että bluetooth yhteys on taas käynnissä ja yhteys mittarin ja puhelimen välille muodostuu.
  2. Sulje ja käynnistä Exsed 2 -sovellus.
  3. Jos yllä oleva ei auta, käynnistä puhelin uudelleen.
  4. Jos ongelma ei vieläkään korjaantunut, irroita mittarista paristo ja aseta se uudelleen paikoilleen. Kun patterissa on virtaa ja se on oikein päin asetettu, niin punaisen LED valon tulee vilahtaa kerran takaisinasennuksen yhteydessä. Jos valo ei vilahda niin vaihda patteri uuteen (CR2025).




Miten tulkitsen liikkumista?

Kevyt liikkuminnen on lähinnä kevyttä liikuskelua paikasta toiseen. Ylävartaloon kohdistuva raskaskin liikunta luokituu usein kevyeksi liikunnaksi mittariin kohdistuvan vähäisen liikkeen vuoksi. Kevytkin liikkuminen on parempi vaihtoehto kuin ei ollenkaan liikuntaa.

Suomalaiset 25-64 -vuotiaat miehet liikkuivat vuonna 2011 kevyesti itseään rasittaen keskimäärin 3h27min päivässä ja naiset vastaavasti 3h33min päivässä.

Reipas ja rasittava liikkuminen saavat hengityksen kiihtymään ja sykkeen nousemaan huomattavasti lepotasosta.

Suomalaiset 25-64 -vuotiaat miehet liikkuivat vuonna 2011 vähintään reippaalla tavalla keskimäärin 51min päivässä ja naiset vastaavasti 44min päivässä.

Askeleita kertyy kaikesta jaloin tapahtuvasta liikkumisesta. Myös suurin osa pyöräilystä kerryttää askeleita.

Suomalaiset 25-64 -vuotiaat miehet ottivat vuonna 2011 keskimäärin 7248 askelta päivässä ja naiset vastaavasti 7079 askelta päivässä.

Exsedin tarjoamat tavoitetasot liikkumisille ja askeleille ovat oman ikäryhmäsi väestön keskimääräisiä tuloksia. Voit muokata omia tavoitetasojasi Omista tiedoistasi puhelimen oikeasta yläkulmasta.

Miten tulkitsen paikallaanoloa?

Exsed-liikemittarin keräämästä tiedosta pystytään erottelemaan luotettavasti istumisen/makaamisen ja seisomisen kestot sekä istumisen keskeytysten lukumäärät.

Mitä enemmän päivittäistä istumista kertyy ja mitä pidemmistä istumajaksoista se koostuu, sitä todennäköisemmin siitä aiheutuu sinulle terveyshaittoja. Varsinkin, mikäli runsas istuminen on työ- ja vapaa-aikaan liittyvä ellämäntapa. Terveys 2011 tutkimuksessa jo 20min yhtäjaksoisten päivittäisten istumajaksojen lukumäärä oli yhteydessä heikompaan terveydentilaan vähemmän istuviin verrattuna. Suomalaiset 25-64 -vuotiaat miehet istuivat vuonna 2011 keskimäärin 7h26min päivässä ja naiset vastaavasti 6h32min päivässä.

Istuminen tulkitaan keskeytyneeksi, kun ylösnousua paikallaan olevasta istuma-asennosta seuraa vähintään 10s seisominen tai liikkeelle lähteminen. Istuminen olisi hyvä keskeyttää 30min välein tai useammin.

Seisomisen energiankulutus on noin 1,5 kertainen istumiseen verrattuna. Istumisen tauottaminen seisomalla tai liikuskelulla elvyttää tuki- ja liikuntaelimistöä ja aktivoi aineenvaihdunnan säätelyjärjestelmiä.

Suomalaiset 25-64 -vuotiaat miehet seisoivat vuonna 2011 keskimäärin 2h35min päivässä ja naiset vastaavasti 3h13min päivässä.

Exsedin tarjoamat tavoitetasot paikallaanololle ovat oman ikäryhmäsi väestön keskimääräisiä tuloksia. Voit muokata omia tavoitetasojasi Omista tiedoistasi puhelimen oikeasta yläkulmasta.


Miten tulkitsen unituloksia?

Mittarin tuottama data tulkitaan uneksi ainoastaan silloin kun mittari on kiinnitettynä unirannekkeeseen.

Uni luokitellaan karkeasti kahteen luokkaan, levottomaan ja rauhalliseen uneen, joiden tunnistettavat jaksot seuraavat toisiaan nukkumisen aikana. Levottoman ja rauhallisen unen jaksojen kokonaiskestot näkyvät käyttäjälle puhelinsovelluksessa nukkumisen päätyttyä, eli mittarin siirryttyä rannekkeesta vaatekiinnikkeeseen vyötärölle.

Aikuinen tarvitsee unta keskimäärin 7-9h vuorokaudessa, mistä rauhallisen unen osuus tulisi olla noin neljännes.

Miten vaihdan pariston?

Käytä Exsed -mittarissa CR2025 nappiparistoa. Pariston saat vaihdettua avaamalla takakannen esim. kolikolla. Kun laitat uuden pariston takaisin huolehdi, että se tulee oikein päin. Kun patteri on oikein päin asetettu, niin punaisen LED valon tulee vilahtaa kerran takaisinasennuksen yhteydessä. Varmista myös, että takakannessa oleva punainen tiivistenauha on paikoillaan ennen kannen takaisin painamista. Näin mittarin vesitiiviys säilyy.